L’escriptora sueca publica ‘La gàbia d’or’ (Amsterdam Llibres / Maeva) on deixa momentàniament la sèrie dels Crims de Fjällbacka per mostrar una novel·la molt més psicològica amb la venjança com a motor de la història.

Camilla Lackberg ha decidit sortir de la seva zona de confort i abandona de moment la reconeguda sèrie dels Crims de Fjällbacka protagonitzada per l’escriptora Erica Falck i el seu marit, el policia Patrick Hedströn. Fins al moment la sèrie compta amb 10 novel·les i més de 23 milions d’exemplars venuts a tot el món, però aquestes xifres no han estat un impediment per l’escriptora sueca per iniciar una nova sèrie amb ‘La gàbia d’or’.

Deixar la sèrie momentàniament i escriure una nova novel·la ha estat un repte per Camilla Läckberg ‘Quant ets escriptora una de les amenaces més grans per la teva creativitat és la de no poder sortir de la teva zona de confort i jo tinc la missió o el propòsit de ser cada vegada millor i vaig creure que ja era hora de passar una mica de por’. Aquesta decisió no va ser tan ben rebuda pel seu entorn, el seu agent, alguns editors i amics inicialment no es mostraven molt entusiasmats ‘devien pensar que m’havia tornat boja, però no s’atrevien a dir-m’ho” ha assegurat en una trobada amb la premsa a la ciutat de Barcelona.


Afirma que s’ho ha passat molt bé escrivint ‘La gàbia d’or’ perquè ha pogut ‘anar a sac i no he hagut d’ajustar-me al costumisme realista i en certa manera aquesta novel·la és un homenatge a les novel·les que m’agradaven quan era adolescent i llegia als anys 80 i estaven protagonitzades per dones molt poderoses’.

Por a canviar de registre

Escriure aquesta novel·la podria suposar que alguns lectors no els hi agradés el canvi i que abandonés a l’Erika i a Patrick però Läckberg ho té clar quan afirma que ‘jo no em dec al que vulguin els lectors, sinó al que vulgui jo i per tant he d’escriure el que jo necessito i esperar que els hi agradi als lectors’.
Assegura que s’ha sorprès molt de la bona acollida de la novel·la fins i tot dels seguidors més radicals dels Crims de Fjällbacka.

Els principals hàndicaps per l’escriptora ha estat trobar una veu, un to i un ritme diferent a l’hora d’explicar la història’, tot i que el repte més gran ha estat que ‘per primera vegada he escrit escenes explícites de sexe i tenia una por horrible que la meva mare pogués llegir aquestes escenes i això ha estat el que més m’ha terroritzat d’aquest procés”. Assegura que inicialment la seva idea era donar-li el llibre a la seva mare arrencant les escenes de sexe però la final ‘ la meva es referia a la novel·la com ”el llibre del sexe’, fet que no ajudava gaire a la situació, però al final un cop llegit el llibre em va enviar un missatge on em deia ‘que tampoc n’hi havia per tant’.

Faye, el nou personatge de Camilla Läckberg
A ‘La gàbia d’or’, Camilla Lackberg presenta un nou personatge, la Faye, una dona decidida i intel·ligent, que va renunciar als seus somnis per ajudar en Jack a triomfar en els negocis. Ara ho té tot, en aparença: un marit atractiu, una filla que s’estima de cor i un apartament luxós al barri més exclusiu d’Estocolm. Però en aquesta nova vida se sent presonera dins d’una gàbia d’or i mataria qui fos per mantenir ocults els secrets inconfessables de joventut.

Läckberg ofereix al lector una novel·la més psicològica si la comparem amb la sèrie Fjällbacka creant un personatge mogut per la venjança. A l’hora de crear la Faye, l’autora sueca ha destacat que ‘s’espera que els homes i les dones es comportin de maneres diferents, com per exemple que una dona no pot treure a un home a ballar ‘ s’ha d’esperar que ell t’ho demani’.

Proposa que el lector faci un exercici mental per canviar el sexe a la protagonista per veure que llavors ‘no veurà un personatge tan provocador i estem molt acostumats a veure personatges masculins a les sèries o a les pel·lícules’, Va decidir ‘crear un personatge femení que s’apropa més a les normes dels homes que a les dones’.

La Faye és un personatge que evoluciona i els lectors segurament tindran els mateixos sentiments que la seva creadora ‘ al principi era un personatge que no m’agradava i em venien ganes de donar-li puntades de peu, però m’agrada després quan es converteix en un personatge que no s’està per romanços i que decideix deixar d’acceptar les coses amb què moltes dones es resignen’. Defineix a la Faye com ‘una vikinga’.

Feminisme i #metoo

Tot i que ja havia començat a escriure la novel·la abans de l’aparició del #MeToo, per Lackberg aquest moviment va ‘confirmar les meves percepcions sobre la situació de la dona’ i afegeix que ‘Vaig començar a tenir aquestes idees quan vaig fer els 40 i quan la meva filla va entrar a l’adolescència’, Assegura que “el Me Too ha suposat per les dones un canvi molt gran i a Suècia ha significat un punt d’inflexió’.

Com a escriptora rep molts missatges de dones que s’identifiquen amb la Faye ‘ i em sembla terrorífic saber que existeixen moltes dones que se senten oprimides pels homes i en molts casos parlem de violència psicològica’

No es mostra d’acord amb el feminisme que culpabilitza als homes de tots els mals i assegura ‘que és una responsabilitat compartida i si parlem del personatge de la Faye és responsable de moltes de les decisions que pren’. Assenyala que les dones’ tenim una tendència a sacrificar-nos i esperar que anys més tard ens arribarà la recompensa com per exemple renunciar a una carrera i que cuidem els nens perquè els nostres marits ja portaran els diners a casa, però aquesta és una mala decisió perquè no ens podem fer responsables de les decisions dels altres’. Com a exemple ha recordat els consells que li dóna a les seves filles ‘ els dic que estimin però que no es refiïn perquè no ens podem refiar de ningú excepte de nosaltres mateixes’.


Fascinació per la venjança

El tema de la venjança li fascina a Camilla Läckberg i és un dels motors de la novel·la. ‘a l’Antic Testament hi trobem moltes històries de venjança i per tant és un tema que fa molts anys que ens fascina’. Assegura que ‘ “La venjança és una qüestió de poder i si un personatge et perjudica segurament que està robant-te el poder i la manera de recuperar-lo és la venjança’. Tot i que en el món real no poden venjar-nos contínuament sí que es pot fer des de les novel·les.

Novel·la ambientada a la ciutat de Barcelona

‘La gàbia d’or’ compta amb algunes pàgines situades a la ciutat de Barcelona. La decisió de traslladar-se a la capital català ha estat per una qüestió d’admiració ‘ és una ciutat que m’encanta i he estat diverses vegades assegurant que pels suecs ‘ Barcelona és un bon lloc per gaudir d’una escapada romàntica amb la teva parella, per nosaltres Barcelona és el nou París’. Malgrat haver visitat la ciutat en diverses ocasions ja sigui promocionant els seus llibres o fent una escapada romàntica per buscar localitzacions assegura que “Google Earth és fantàstic per aquestes coses”.

Els Crims de Fjällbacka continuaran

Molts lectors es preguntaran si continuarà amb els Crims de Fjällbacka i amb nomes històries de la Faye ‘ crec que ho compaginaré i ara estic escrivint un nou sobre la Faye i podria continuar amb un nou lliurament sobre Erica i Patrick, i després ja veurem perquè em costa molt fer plans’.
Somrient assegura que sempre ‘he pensat tenir dos fills i he acabat tenint-ne 4, pensava que només em casaria una vegada i m’he casat tres cops, per tant com puc fer plans per la Faye, l’Erika i el Patrick si no puc fer-ne per mi mateixa’.

Sobre la possibilitat que algun dia les dues sèries podrien compartir novel·la ‘ totes dues són de Fjällbacka però crec a Patrick no li faria molta gràcia quedar-se tancat en una habitació amb la Faye i l’Erika’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here