Univers publicarà al setembre la novel·la sobre la pionera del foment de la literatura infantil a Catalunya.

Nascuda l‘any 1913, Aurora Díaz Plaja va destacar que la sevia feina coma  divulgadora de la literatura infantil i també per la difusió de la lectura durant la Guerra Civil, encarregant-se de fer arribar al front republicà el bibliobús. Després de la guerra Aurora Díaz-Plaja va reprendre la seva activitat en el camp de la literatura infantil i també es va encarregar de l’organització de les biblioteques a Catalunya. Va exercir la crítica literàriaen mitjans de comunicació, com ara El CiervoPrimeras NotíciasAvui, El Món o Serra d’Or.

L’escriptora Berta Jardí recupera amb La bibliotecària del front,  una de les històries més oblidades dela Guerra Civil espanyola per reivindicar la figura d’Aurora Díaz Plaja.

“La bibliotecària del front” (Univers Llibres) ens situa a la Primavera del 1938. Una jove auxiliar de la biblioteca popular de Canet de Mar viatja per primera vegada al front en el bibliobús, una biblioteca ambulant creada per portar llibres als combatents de l’Exèrcit de l’Est de la República i als ferits que es recuperaven en els hospitals de la rereguarda. El bibliobús va recórrer Catalunya de punta a punta.
Aquesta és l’aventura de l’Aurora Díaz Plaja i també la de les seves companyes bibliotecàries, noies valentes, compromeses amb el seu temps i la seva gent, per a qui la vocació professional sempre va estar per damunt dels perills de la guerra.
En el temps del bibliobús germina la llavor de l’Aurora Díaz Plaja, que esdevindrà un referent inqüestionable del foment i la divulgació de la literatura infantil a Catalunya.

Berta Jardí és autora del recull de contes Carnaval (1986) i de les novel·les La portentosa vida del sastre Bariloche (2011), Un concert memorable (2014), L’home del Barret (2019) i Saber estar (2021).

«Aquells mesos, el bibliobús va ser el meu món. Un univers on viatjàvem dues bibliotecàries, el xofer, el seu ajudant i centenars de llibres. Vivíem en aquell desordre nòmada tan agradable que trastoca el temps, que a vegades l’accelera i altres vegades sembla que el paralitzi.»

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here