‘Anys de prosperitat’ de Chan Koonchung, la novel·la que la Xina ha censurat.

“Anys de prosperitat”  ha estat qualificada com una de les novel·les més destacades de la literatura xinesa actual i comparada amb clàssic com ‘Un món feliç’ i ‘1984’.

Malgrat el ressó internacional que ha obtingut la novel·la  de l’escriptor Chan Koonchung, aquesta continua censurada a Xina, tot i que molts xinesos gràcies a internet han aconseguit llegir-la en clandestinitat.
El motiu d’aquesta censura xinesa,és per  la crítica al govern xinès que ofereix Koonchung a les pàgines de la seva novel·la. Un crítica, d’una societat que malgrat les bonances econòmiques viu mancada   de llibertats individuals i per un estricte control que exerceix el poder.
 Anys de prosperitat (La Campana/Destino) està situada a la ciutat de Pequín el 2013. Un mes sencer del calendari ha estat esborrat, desapareixent tota informació fins al punt de produir-se  una amnèsia col·lectiva.
Ningú recorda absolutament res i la societat  xinesa viu una mena de felicitat estranya. Però ben aviat Chen, un escriptor taiwanès que viu a Pequín, veu que hi ha alguna cosa que no encaixa. Llavors descobreix que un mes sencer del calendari ha desparegut, un mes on la Xina va patir rebel·lions, saquejos, escassetat d’aliments i una dura llei marcial. Chen comença a sospitar que  darrere d’aquest fet potser s’amaga la ma negre d’un govern capaç de maquillar amb felicitat els moments més durs i complicats. L’escriptor no  s’aturarà fins a descobrir el motiu d’aquesta amnèsia
‘Anys de prosperitat’ (La Campana/Destino) ja  s’ha comparat amb ‘1984’ e Goerge Orwell i ‘Orwell i ‘Un món feliç’ de Huxley.

Chan Koonchung vol fer-nos reflexionar  sobre la visió de la Xina actual i com  darrere d’una imatge bucòlica de prosperitat s’amaga un entremat molt més complex.