Almudena Grandes segueix amb aires reivindicatius a Las tres bodas de Manolita

L’escriptora ha publicat el tercer lliurament de la sèrie ‘Episodios de una guerra interminable’
tres bodas de manolitaDesprés de la publicar ‘Inés y la alegria’(2010 i ) ‘El lector de Julio Verne’ (2012), Almudena Grandes presenta el tercer lliurament de la sèrie de novel·les recopilades a ‘Episodios d’una guerra interminable’.
Grandes, sempre ha comentat que l’objectiu d’aquesta sèrie, és explicar la postguerra espanyola des del punt de vista dels que van lluitar i van resistir contra la dictadura.

De moment ja ha publicat tres de les sis novel·les independents entre elles,  on seguirà  narrant  vint-i-cinc anys de la dictadura franquista des de 1936 a 1964.
Els propers títols amb data de publicació encara per confirmar són  Los pacientes del doctor García, La madre de Frankenstein i Mariano en el Bidasoa.

Ara a Las tres bodas de Manolita (Tusquets 2014)  ens ofereix un nou episodi ambientat durant la postguerra i concretament en el Madrid de la dècada dels anys quaranta i cinquanta del segle XX, on barreja un cop més personatges reals amb d’altres d’inventats.
Manolita, una jove de divuit anys ha de sobreviure en el Madrid de la postguerra tenint en compte que el seu pare i la seva madrastra estan empresonats i el seu germà Antonio viu amagat per por de represàlies.  Manolita s’haurà de fer càrrec de la seva germana Isabel i d’altres tres més petits.
Però, el seu germà decideix possar en marxa un pla per continuar amb la resistència al règim i voldrà utilitzar unes multicopistes que ningú sap engegar i que podrien servir  per a la propaganda clandestina.

‘En los buenos tiempos, las jovencitas se casan por amor. En los malos, muchas lo hacen por interés. Yo me casé con un preso en los peores, por dos multicopistas que nadie sabía poner en marcha. Tenía dieciocho años, y hasta que a mi hermano se le ocurrió complicarme la vida, ni siquiera sabía que existieran máquinas con ese nombre.”

Per fer-ho posible, Manolita haurà de visitar a un pres en el destacament penitenciari del Valle de los Caidos que podria  donar-los la clau del seu funcionament. Aquest pres será una persona determinant en la vida de la protagonista però haurà d’estar alerta i esbrinar també qui és el delator que actua pel barri.
Aquest fet serveix a Almudena Grandes  per narrar l’inici de la resistència clandestina al règim franquista al mateix temps que ofereix al lector una visió sobre les presons de l’època.

Almudena Grandes es va debutar amb  Las edades de Lulú, XI Premio La Sonrisa Vertical i és autora de  les novel·les  Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango, Atlas de geografía humana, Los aires difíciles, Castillos de cartón i El corazón helado.