Alicia Giménez Bartlett rebrà el Premi Pepe Carvalho del 2015

La creadora del personatge de Petra Delicado rebrà el guardó el dia 5 de febrer en el marc de la propera edició de BCNegra.

bartlettAlicia Giménez Bartlett va néixer a Almansa,l’any 1951 i és coneguda sobretot per la sèrie de novel·les protagonitzades per Petra Delicado.

Ritos de muerte (1996), Dias de perros (1997), Mensajeros de la oscuridad (1999), Muertos de papel (2000), Serpientes en el paraíso (2002) , Un barco cargado de arroz (2004), Nido vacío (2007), El silencio de los claustros (2009) i Nadie quiere saber (2013) formen part dels títols destacats de Giménez Bartlett que estat traduïts a quinze llengües, amb notables èxits a França, Alemanya, Estats Units i Itàlia; en aquest últim país es prepara una adaptació de la segona novel·la de la sèrie per a la televisió.

També ha rebut prestigiosos premis com el Grinzane Cavour a Italia i el Raymond Chandler a Suïssa a més del Premi Nadal amb Donde nadie te encuentre (2011).

El jurat, format ha decidit per unanimitat concedir el Premi Pepe Carvalho del 2015 a “Alicia Giménez Bartlett per haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha resultat pionera en aquest àmbit. Per haver creat dos personatges de ficció –la inspectora Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s’han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional.
Pel jurat “Giménez Bartlett és una rellevant autora del gènere negre barceloní en la línia de Manuel Vázquez Montalbán, en la memòria del qual es falla aquest premi, i de Francisco González Ledesma i Andreu Martin, que l’han obtingut anteriorment.”.

El jurat del X Premi Pepe Carvalho està format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán, Daniel Vázquez Sallés i Paco Camarasa.

La BCNegra  tindrà lloc entre el 29 de gener i el 7 de febrer de 2015.

El Premi Pepe Carvalho es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. En especial aquest any el guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán en el desè aniversari de la seva mort i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

 Guanyadors de les anteriors edicions.

IX Premi Pepe Carvalho:       Andrea Camilleri
VIII Premi Pepe Carvalho:     Maj Sjöwall
VII Premi Pepe Carvalho:      Petros Màrkaris
VI  Premi Pepe Carvalho:      Andreu Martín
V  Premi Pepe Carvalho:       Ian Rankin
IV Premi Pepe Carvalho:       Michael Connelly
III  Premi Pepe Carvalho:      P.D. James
II   Premi Pepe Carvalho:      Henning Mankell
I    Premi Pepe Carvalho:      Francisco González Ledesma