Albert Sánchez Piñol, Care Santos i Najat El Hachmi protagonitzen la reentrée literària en català

També podrem llegir les novetats de Xulio R Trigo, Rafel Nadal Sebastià Alzamora, Jenn Diaz, Xulio R Trigo i Miquel Adam.

Novetats catala tardor 2015Les editorials comencen a presentar les novetats d’aquesta tardor que un any més vindrà carregada de nous llibres d’autors ja consolidat en el terreny literari català com són Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Najat El Hachmi.

Tot i que encara no hi ha data confirmada, l’editora de la La Campana Isabel Martí ja va anunciar el mes d’agost que la segona part de Victus d’ Albert Sánchez Piñol es podria publicar entre octubre i novembre en d’aquest any amb el títol de ‘Vae Victus’.  Tot apunta a que la novel·la es publiqui simultàniament en català i castellà. La novel·la es divideix en quatre parts protagonitzades per Martín Zubiria i també Pere Joan Barceló Anguera, un fuseller veterà conegut com a Carresclet.  Zubiria viatjarà per terres americanes després de la derrota de la ciutat de Barcelona l’11 de setembre de 1714.

Rafel Nadal ha publicat la tercera novel·la sota el títol de La maledicció dels Palmisano (Columna) per conèixer detalls la vida de Vitantonio, un home, marcat per un destí cruel: ser el darrer representant masculí d’una nissaga familiar trencada per la mort durant la Primera Guerra Mundial de tots els homes de la família.

Najat El Hachmi presenta un nou premi literari, el BBVA-Sant Joan per ‘La filla estrangera’  on l’escriptora narra l’entrada en la vida adulta d’una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d’interior de Catalunya amb els seus dubtes, rebel·lions i dilemes.

Care Santos després del seu ‘Desig de xocolata’ ens trasllada a finals d’octubre a ‘Diamant blau’ (Columna) a les primeres dècades del segle XX, quan l’esplendor de la burgesia es contraposa a la convulsió social. Santos hi descriu la historia de Silvestre Pujolà, un home fet a si mateix que deixa enrere el seu passat rural per començar a treballar com a tintorer en una fàbrica tèxtil de Mataró a mitjan segle XIX. Uns anys més tard, la Teresa Pujolà, la néta, recorrerà el camí invers en renunciar a la seva posició social per casar-se amb qui estima.

G (Columna) de Daniel Sánchez Pardos ens endinsarà en l’univers de Gaudí a ravés d’una novel·la plena d’enigmes sobre el conegut arquitecte català.
Teresa Roig autora de L’arquitecte de somnis publica ‘La merceria’, un retrat de tres generacions de dones que arrenca a la Barcelona de principis del segle XX.

No es tracta d’un debut però l’escriptora Jenn Diaz després d’obtindre bones crítiques de les seves anteriors novel·les publuca ‘Mare i filla’ (Amsterdam, la primera novel·la escrita inicialment en català.

Sebastià Alzamora amb La malcontenta (Proa) explica la història de la  jove Antònia Suau  que contempla l’execució pública de Joan Durí, un mític bandoler de Mallorca i es proposa revenjar la seva mort.
A la mateixa editorial Martí Dominguez publicarà  a mitjans d’octubre La sega, una novel·la protagonitzada per un nen que creix en un poble de muntanya als anys 50 explica la lluita entre els guerrillers del maquis i la guàrdia civil a partir de la seva història familiar

L’autor d’El somni de Tàrraco’ i ‘el port del nou mon’,  Xulio Ricardo Trigo s’endinsarà a El secret del Liceu en dues històries d’amor en temps diferents  ambientades en el teatre català on també coneixerem el món dels cafès i la Rambla del s. XIX.

Roser Caminals presentarà a mitjans d’octubre ‘Els aliats de la nit’ (Columna) on narra les lluites de l’espionatge al cor d’Andorra, en els anys foscos de la immediata postguerra espanyola i en el context bèl·lic internacional de la Segona Guerra Mundial

Miquel Adam presenta el seu recull de contes titulat Torero d’hivern (Edicions del 1984) i Angle editorial publica ‘Sense fi’ de Salvador Company, el darrer premi Premi Pin i Soler.

A finals de novembre el recent guanyador del Premi L’Illa dels Llibres publicarà en català la novel·la ‘Una mare’ d’Alejandro Palomas  (Columna).

Després de la campanya electoral Raül Romeva presentarà Pont de cendra (Amsterdam).
L’editorial Bromera publicarà el mes d’octubre Les fantasies del nàufrag, on Pep Albanell rescata anècdotes de la infantesa i Un sepulcre de lletres minúscules de Silvestre Vilaplana i  a finals de novembre Les veus i la boira de Vicent Usó darrer guanyador de Premi Alfons el Magnànim de Narrativa.

Sembra Llibre aposta per  CaRRoussel  un llibre nascut d’una obra teatral innovadora que es va estrenar al festival Grec de Barcelona i que compta amb destacats autors  Josep Maria Fonalleras, Imma Monsó, Marta Rojals, Francesc Serés i Màrius Serra.

L’editorial Meteora aposta per   dues autores que han funcionat força bé en el seu catàleg:  És l’amor que mou el cel i les estrelles d’ Antònia Carré-PonsNeu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres de Mònica Batet .
Besòs Mar de Lluís Bosch (Alrevés/Crims.cat) i el recull de relats Noves dames del crim, coordinat per Anna Maria Villalonga (Llibres del Delicte) serán dues novetats ben negres.;

En plena celebració de l’any Llull, l’editorial Proa presentarà  a finals d’octubre una versió Il·lustrada de Perico Pastor  del Llibre de les bèsties de Ramon Llull a càrrec de Miquel Desclot. 
Coincidint amb el 30è aniversari de Pedra de tartera de Maria Barbal, Columna publicarà a finals d’octubre una edició reescrita per l’autora. 

Carme Arnau reconstruirà a ‘El paradis perdut de Mercè Rodoreda’  la infantesa de l’autora de ‘La plaça del Diamant’ , gràcies a les cartes familiars inèdites, per conèixer  l’ambient en el qual es va educar i créixer la novel·lista, i aporta unes claus fonamentals per entendre la seva obra.

Sam Abrams ha preparat  per a principis d’octubre l’edició de la poesia reunida de Gerard Vergés, Gerard Vergés poesia completa, 1982-2014 i Velentí Puig presentarà  el poemari Dormir mil anys’.

Homenatge també a Montserrat Abelló que ofereix Ara Llibres amb    El miracle és viure  que recull un segle de vida de l’escriptora i representa un homenatge a la seva figura, un any després de la seva mort.
Andreu Gomila i Marta Salicrú presenten ‘Putos himnes generacionals’ (Empúries) , un relat sobre l’actual escena musical barcelonina.