Albert Sánchez Piñol agraeix en una carta haver rebut el Premi de L’illa dels llibres

L’autor de ‘Victus’ es mostra molt agraït  i destaca que és el primer premi que rep a Catalunya a mans dels lectors

Benvolguts amics de l’illa dels llibres;

albert sanchez piñol victus 2Només us voldria agrair el premi que m’heu concedit,  i fer-ho de tot cor. Us asseguro que no són paraules. I per què? Doncs per dos motius ben especials.

Com autor, he tingut la fortuna d’obtenir alguns premis de reconegut prestigi però això sí: sempre forans. Us puc ben assegurar que això mai m’havia sabut greu, perquè per a mi l’únic premi al que sempre he aspirat  és la satisfacció dels lectors, i en aquest apartat em considero prou retribuït.
El premi dels lectors de l’ illa dels llibres, doncs, és el primer que m’és concedit a casa nostra, i aquest és el primer motiu d’alegria.

El segon motiu, com us podeu ben imaginar, lliga molt bé amb el primer. I això és que el premi del l’illa dels llibres és concedit directament pels lectors i en votació popular. Pot ser imaginat un premi més democràtic?

Crec que és possible fer una literatura popular, de qualitat i honesta. I l’Illa dels llibres, n’estic segur, recolza i impulsa aquests valors. Què és la literatura? La suma perfecta de llibertat i lectura. Sense lectors lliures i sense autors lliures és impossible assolir el fet literari.

Una vegada van preguntar a un escriptor: “Quins límits estaria disposat a acceptar per la seva literatura?” La resposta va ser: “Els que marqui el diccionari”. Bé doncs, jo encara hi afegiria: “Ni els del diccionari”.

Moltes gràcies a tots!

Albert Sánchez Piñol
13 de setembre de 2013