El director de ‘Pa negre’ dirigeix ‘Incerta glòria’ basada en la novel·la de Joan Sales

‘Incerta glòria’ (Club editor) s’ha convertit en un dels clàssics de la literatura catalana i ara ens arriba l’adaptació al cinema d’una pel·lícula que s’ha rodat principalment a localitzacions aragoneses perquè la novel·la narra una història de passions amoroses i amistats traïdes durant la Guerra Civil, al front d’Aragó.

Malgrat ambientar-se en la guerra civil espanyola, el director mallorquí ha volgut allunyar-se del paisatge bèl·lic i s’ha decantat per la part emocional de la novel·la donant el protagonisme al personatge de la Carlana (Núria Prims). El director de cinema assegura que es tracta d’un personatge important ‘però no sé per quina raó a la novel·la sembla que tingui més importància altres personatges però en realitat, si parlem de la part emocional qui realment mou els fils és la Carlana’.

A més del paisatge bèl·lic i les batalles assegura que també ha fugit de les ‘disquisicions filosòfiques” de la novel·la de Joan Sales i s’ha volgut centrar en els personatges de la Trini (Bruna Cusí), el Lluís (Marcel Borràs),, Juli Soleràs (Oriol Pla) i la Carlana (Núria Prims). Per Villaronga es tracta de quatre personatges molt extrems amb postures molt diferents davant d’un conflicte. ‘Els personatges protagonistes són com una bombolla que es trenca quan arribarà la guerra i apareix el personatge de la Carlana’

‘Incerta glòria’ compta amb un repartiment formar per joves actors com Marcel Borràs, Oriol Pla, Bruna Cusí i Núria Prims amb veterans actors com Fernando Esteso, Juan Diego, Terele Pávez i Luis Gavasa.

Agustí Villaronga assegura que ‘Tant la pel·lícula com la novel·la s’ajuden mútuament i molts joves s’han interessat per ella’ però que sobretot ‘la novel·la compta amb una gran base per fer una pel·lícula’.

Sobre les possibles similituds i comparacions amb Pa negre adverteix que ‘Incerta glòria no té res a veure amb Pa negre “en primer lloc ‘perquè la primera se centrava en el món infantil i l’època de la postguerra i no en la Guerra Civil’.

La pel·lícula ha costat uns 3,7 milions d’euros i ha estat produïa per Massa d’Or amb el suport de TV3, TVE, Aragón TV, Generalitat, el Ministerio de Cultura, el Govern d’Aragó i les diputacions aragoneses.