A terra les muralles!: Joan Maria Bigas ens trasllada a la Barcelona de 1842.

Després de sis anys de documentació, finalment l’escriptor Joan Maria Bigas ha publicat A terra les muralles (Angle editorial)

A terra les muralles!  és  una novel·la coral que narra les aventures de l’enginyer Ildefons Cerdà i del cònsol francès Ferdinand de Lesseps durant el bombardeig de Barcelona de 1842.
La novel·la recull  un moment històric poc estudiat i novel·lat, que ha requerit un intens treball de documentació de l’autor.

Bigas descriu una Barcelona que viu una època complicada en l’àmbit social i polític. Els barcelonins, amuntegats en pisos petits i sobreocupats, es veuen abocats a una revolta permanent per millorar les seves condicions de vida.

Molts intelectuals de l’època com  Anselm Clavé, Felip Monlau, Víctor Balaguer, Jaume Balmes, Narcís Monturiol, Laureà Figuerola i Ildefons Cerdà demanen més justícia social

Abandonada per l’exèrcit i per la burgesia, Barcelona es dirigeix cap al desastre, amenaçada per un bombardeig des del castell de Montjuïc dirigit pel propi  general Espartero,  que decreta quintes i impostos i  manté la ciutat en estat de setge. En aquest ambient complicat destaquen  els dos personatges centrals de la novel·la: Ferdinand de Lesseps, que acaba de ser nomenat cònsol francès a Barcelona, i el jove visionari Ildefons Cerdà.

Bigas combina personatges reals com Clavé, Monturiol i Balmes amb d’altres de ficticis entre els que destaquen,la negra Iselda, el diabòlic pare Elies i els brutals germans Batalla

El títol de la novel·la està inspirat en l’opuscle que Felip Monlau va publicar el 1841, ‘A terra les muralles!’, en el qual defensava l’enderroc de les velles muralles de Barcelona per qüestions higièniques i socials

Joan Maria Bigas, és enginyer de camins, especialista en transport i urbanisme. Com a escriptor ha publicat les novel·les Recorda en Barné (Eumo Editorial, 1999), i Tan lluny de Roma (Angle Editorial, 2007.