0 Flares 0 Flares ×

L’autora català ha estat guardonada amb un recull de relats negres el premi convocat per l’ONCE i Ara Llibres.

Teresa Solana s’ha imposat a les 73 obres presentades enguany. L’obra està formada per vuit relats llargs, independents, de temàtica negra, i amb històries que s’enllacen les unes amb les altres a través dels personatges. El títol del llibre juga amb la “matèria gris” de les neurones i amb la temàtica “gris” de les històries.
L’escriptora ha destacat que ‘Matèria gris’ «Són històries de temàtica negra, però ho he volgut titular Matèria gris perquè estan protagonitzades per personatges molt nostrats»,

Per la seva banda el jurat del premi ha volgut destacar ‘L’originalitat i l’encert d’entrelligar històries, així com la solidesa de la veu narrativa i el retrat crític i irònic de la societat actual són alguns dels valors d’aquest recull de relats.

L’escriptora i membre del jurat  Lolita Bosch ha destacat  que l’obra de Solana «fa pensar en un cert tipus de literatura nordamericana que parla sobre la quotidianitat, té aquesta mena de senzillesa… I amb sentit de l’humor!» mentre que Manel Forcano destaca que «el darrer conte arrodoneix el recull i el lliga amb el primer, amb la qual cosa dóna la sensació d’haver-nos exposat una novel·la a fragments, quebrantada, feta de retalls i posant el zoom en escenes individualitzades que formen un mosaic que es pot contemplar més o menys sencer quan acabem de llegir la darrera història.»

Teresa Solana  és autora de Campanades de boda i Tiempo muerto; La casa de les papallones, El Segrest, Lliçó d’anatomia, La mentida, L’Hora Zen, Negres tempestes, Un crim imperfecte, Set casos de sang i fetge i una història d’amor i Drecera al paradís

El Premi Roc Boronat de narrativa breu en català de l’ONCE Catalunya està dotat amb 6.000 € i l’obra serà  publicada properament pel segell Amsterdam llibres.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

L’entrega dels premis Roc Boronat s’ha realitzat l’Auditori ONCE Barcelona on a més de lliurar el premi a Teresa Solona s’ha homenatjat a l’escriptor Andreu Martín, a qui s’ha lliurat en Braille un exemplar de l’obra Jutge i part i de l’obra Corpus delicti: els vampirs existeixen. Jo en sóc un, en suport sonor

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Joan Miquel Roig Mestre ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El sabater del Rif. El premi està dotat amb 900 €. I l’apartat de poesia ha quedat desert.