El periodista i escriptor s’endú el guardó després de rebre el Josep Pla i el Premi L’Illa dels Llibres 2017

Rafel Nadal any 2017

Rafel Nadal és autor de ‘Quan érem feliços’ (2012), ‘Quan en dèiem xampany’ (2013), ‘La maledicció dels Palmisano’ (2015) i La senyora Stendhal (2017). En la seva trajectòria literària ha rebut els premis Josep Pla , Joaquim Amat-Piniella i el Premi L’Illa dels Llibres. Ara suma en el seu palmarès el premi Ramón Llull amb una novel·la on narra l’odissea d’un miler de mariners italians refugiats a Caldes de Malavella l’any 1944.

L’editorial Columna ha avançat l’argument de la novel·la protagonitzada per Mateu que  creix en una família trencada que no se sent seva. Des de petit lluita per deixar enrere els crits, les baralles i la misèria de la Mina, la casa més pobra de Caldes de Malavella, la que tothom evita. Aviat descobreix que els seus orígens s’amaguen darrere d’un secret del qual ningú parla però que coneix tothom: el poble està marcat per l’odissea d’un miler de joves mariners italians que s’hi van refugiar en plena Segona Guerra Mundial. Són els supervivents de l’enfonsament del cuirassat Roma, bombardejat pels alemanys el 9 de setembre de 1943 en venjança per l’armistici entre Itàlia i els aliats. El fill de l’italià és un viatge a la recerca de la pròpia identitat i la història extraordinària d’un amor prohibit en plena postguerra.

Atorgat per primera vegada el 1981 amb els objectius de contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió i amb una dotació econòmica de 60.000 euros per a l’obra guanyadora, el Premi Ramon Llull és el guardó més reconegut de les lletres catalanes.
Per participar a l’edició actual s’han rebut un total de 55 obres originals i inèdites.

El Jurat d’aquesta XXXIXena edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull està format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales, que farà de secretari amb vot. Enguany, destaca la incorporació de tres nous membres al jurat: Carme Riera, escriptora i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i de la Reial Acadèmia
Espanyola de la Llengua; Isona Passola, productora, guionista i directora de cinema i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; i Francesca Cristoffanini, editora, que representa DeAPlaneta Libri.

L’obra guanyadora del Premi Ramon Llull s’editarà en català (Columna), en castellà (Planeta), en francès (Editis) i en italià (DeAPlaneta Libri). En català aribarà a les llibreries el 27 de febrer.

L’any 2018 l’obra guanyadora va ser ‘La força d’un destí’ de Martí Gironell.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here