El 7 de febrer l’escriptora Teresa Juvé farà cent anys.  La Generalitat commemora oficialment enguany el centenari de l’escriptora i pedagoga.

Teresa Juvé va ser finalista l’any 1963 del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la Ciudad i és autora de “La trampa”, “L’arbre trencat” i  “El degollador de Vallvidrera”  de la sèrie detectivesca del portantveus Plagumà, publicades a l’editorial Meteora.

També és autora de  “Tu ets jo”, la seva autobiografia, on Juvé  relata la seva infància a Madrid, quan el seu pare era perseguit per la dictadura de Primo de Rivera per les seves idees progressistes, la seva primera joventut a la Barcelona republicana i en guerra, el seu exili a Moulins o a Tolosa de Llenguadoc i la seva participació directa en la Resistència a la França envaïda pels nazis, la coneixença de Josep Pallach a Cotlliure, els anys de la clandestinitat, la implacable persecució a què els va sotmetre el règim franquista dins i fora d’Espanya, els contactes entre polítics catalans i bascos a l’exili, les il·lusions de la transició democràtica, la pèrdua prematura de la persona estimada i les grans decepcions posteriors: la magra democràcia espanyola i la caiguda del bloc socialista arreu del món.

Meteora publica ara la novel·la ‘El degollador de Vallvidriera”, on el  nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la notícia que el degollador de Vallvidrera ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.

D’altra banda, tot un seguit de familiars de Jaume Plagumà veuran com la seva vida corre perill a causa d’una herència molt cobejada, la de la família Vallserena, que tant pot caure en mans de nobles sense escrúpols com passar a engruixir el patrimoni d’institucions religioses molt cobdicioses.

Teresa Juvé va rebre l’any 2010 la Creu de Sant Jordi  i l’any 2018 va rebre el Premi Memorial Francesc Macià.  Es l’actual Presidenta d’Honor de la Fundació Josep Pallach.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here