0 Flares 0 Flares ×

James Ellroy, Don Winslow, Louise Penny, Alicia Gimenez Barlett, Lorenzo Silva, Claudia Piñeiro, Massimo Carlotto i Leonardo Padura entre els noms destacats de la tretzena edició.

El festival de novel·la negra de Barcelona ja escalfa motors sota el nou comissariat del periodista i escriptor Carlos Zanón que substitueix en el càrreg a Paco Camarasa.

De 29 de gener al 4 de febrer el gènere negre viurà un any més el seu gran moment amb una amplia i variada oferta d’activitats protagonitzades per més d’un centenar d’autors

Per Carlos Zanón ‘la cita d’enguany manté els objectius amb els quals va néixer: donar veu a uns autors que tornen, fidels, a la seva cita amb els addictes als crims de tinta.’  El  nou comissari assegura que ‘Enguany el focus s’amplia. I no només en sentit geogràfic, sinó també pel que fa a gèneres i disciplines. Perquè, a més de la narrativa, el món més negre s’expressa també de maneres que a alguns els poden semblar insòlites: de la poesia al cinema, passant pel còmic i la música’’.

La nova edició de la BCNegra se centrarà en l’assetjament, sota el lema ‘El gos petit mossega’, amb les múltiples cares que adopta l’assetjament (de gènere, a la xarxa, a l’escola…). Zanón asseguera que durant el festival ‘tindrem moltes ocasions per analitzar aquest fenomen i per veure com, sovint, el gos petit no només borda sinó que també mossega. Perquè, en la literatura negra, de vegades, no es sinó el posicionament del feble, de la víctima, de l’espectador de la injustícia a l’hora d’enfrontar-se als pinxos, als assetjadors, als més forts i poderosos, el que activa el motor narratiu de les històries.’’

 

James Ellroy, premi Pepe Carvalho 2018

El nom de James Ellroy s’escriu en majúscules dins del gènere negre. Autor de caràcter difícil és anomenat en ocasions com “el gos diabòlic de la novel·la negra nord-america­na”.

La biografia de James Ellroy podria protagonitzar una novel·la de gènere negre. Ellroy va viure una infantesa i adolescència rebels fins que es va allistar a l’exèrcit, carrera que va abandonar per cuidar el seu pare malalt. Després de la seva mort, es va dedicar de ple a una carrera de delinqüència, alcohol i drogues; dormia al carrer i va estar ta James Ellroy ha publicat més de vint obres i algunes de les seves novel·les com ‘L.A. Confidential’o ‘La dalila negra’ han estat adaptades al cinema.

El jurat format per Carlos Zanón, Antoni Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa considera que “James Ellroy, des de fa dècades i novel·la a novel·la, reinventa i expandeix els marges del gènere negre cap a territoris històrics, socials i estilístics personals i ambiciosos.’’

L’acta del jurat assegura que ‘Ellroy és talent, ofici, treball i passió. Thrillers corals, maquinàries sofisticades al mateix temps que torrencials, combats entre púgils de cops secs i veritables sempre explorant l’imaginari nord-americà, els nostres pecats i els dels nostres pares, les deixalles violentes del poder polític i econòmic: mansions, carrerons i clavegueres.”

A més de James Ellroy també seran protagonistes  l’obra de l’escriptora Patricia Highsmith, Jim Thompson, i el francès Patrick Manchette amb converses sobre la seves trajectòries i novel·les.

El Festival no oblidarà el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo o l’obra de Jaume Fuster.

Per a més informació i consulta d’activitats