Blanca Busquets, Màrius Serra, Najat El Hachmi Carme Riera, Miquel Esteve, Pilar Rahola, Albert Villaró, Pep Puig, Gaspar Hernàndez publiquen novetat en català abans de Sant Jordi.  (La llista s’ampliarà….)

Blanca Busquets, Miquel Esteve, Narcís Comadira, Sebastià Alzamora i  Víctor Garcia Tur al gener

Miquel Esteve publica  la novel·la ‘No deixis de mirar al cel’  (Columna). Una història amb aires de novel·la negra arran de la investigació de la aparició d’un cadàver en un banc.

La investigació la farà un singular detectiu dels mossos d’Esquadra que es comporta com si fos un clàssic dels llibres o les pel·lícules del gènere i que està obsessionat per trobar un cas que el consagri en la seva carrera. També hi ha una secretària judicial, l’Ester, que té la capacitat de parlar amb els morts en el darrer alè de vida. El cadàver té una nota escrita a la boca: “no deixis de mirar al cel”, i la targeta d’una agència matrimonial: Nirvana.

L’editorial Columna publica la novel·la ‘Aglutinació’ de Joan Jordi Miralles, el darrer premi Joanot Martorell de novel·la.

Blanca Busquets torna  al terreny literari amb ‘La fugitiva’ (Proa) amb una novel·la protagonitzada per una  dona gran de més de noranta anys que viu sola en un pis de Barcelona.rememora el passat accidentat que l’ha dut fins on és.  La Mireia només s’entén bé amb la seva néta, la Sònia. Mentre escolta els sorolls del carrer i espia els llogaters del pis del costat, rememora la seva vida i tot el que ha causat que la seva filla l’eviti tant com pot i que el seu fill no li parli des de fa molts anys. Gràcies als fets que la Mireia recorda, entendrem la seva solitud i el seu recel.

La periodista Sílvia Tarragona publica aquest gener de ‘Tal com erem’ (Columna). Una història d’amor protagonitzada per la Sandra Fornaguera té 39 anys i és una gran periodista, culta, aficionada a la música i als llibres, una dona feta a si mateixa… Però es troba que està a punt de ser desnonada de casa seva. La vida aparentement perfecta s’està enfonsant però coneix en un aeroport l’Edmond  amb qui viurà moments apassionats.

L’editorial Empúries publica a finals de gener el darrer premi Premi Marian Vayreda, ‘Recorda sempre això’ d’Antoni Carrasco.

També arribarà a finals de gener el darrer Premi de novel·la curta Just M. Casero amb Els romanents (Empúries) de Víctor Garcia Tur on l’autor narra l’enfrontament entre els pares i els fills. La família protagonista la forma una parella d’expunks i un adolescent adepte d’una peculiar tribu urbana que, per descomptat, els adults no comprenen.

Laura Pinyol publicarà a Amsterdam Llibres la novel·la ‘El risc més gran’ on explorarà les profunditats de les emocions sentimentals a través de la mirada d’una dona de 34 anys que ha de començar una nova vida després d’una trencadissa emocional.

En el terreny de la poesia, Sebastià Alzamora publica ‘La netedat’ (Proa) Sebastià Alzamora. L’autor torna a la poesia deu anys després del premi Carles Riba. Una trentena de poemes breus i escrits al llarg dels últims cinc anys amb els dibuixos de l’artista Julio César Pérez.

Narcís Comadira celebra els seus 75 anys amb ‘Manera negra’ (Edicions 62)amb un nou poemari amb vint-i-cinc poemes, que inclouen una llarga carta a Giuseppe Grilli, tres soliloquis quasi teatrals, una petita suite toscana i quinze composicions diverses.

Jaume Coll Mariné publicarà a mitjans de gener  ‘Un arbre molt alt’. L’obra guanyadora del premi de poesia Ausiàs March.

L’editorial Alrevés ret homentage a Jaume Fuster amb la publicació de ‘Jaume Fuster, gènere negre sense límits’, escrit per Àlex Martín Escribà. Un dels grans del gènere negre en català, Andreu Martin, presenta a la mateixa editorial  ‘L’harem del tibidabo’.

Bona part de l’obra de Manuel de Pedrolo aconseguirà una major visibilitat gràcies a la celebració del centenari de l’autor i la reedició de la seva obra. Sebastià Bennasar ens acosta a la figura de l’autor a “Manuel de Pedrolo, manual de supervivència” (Meteora).

Les novetats d’Albert Villaró, Joan Lluís-Lluís,  Núria Pradas, Najat El Hachmi, Mercè Cuartiella al febrer

El mes de febrer comptarà amb novetats destacades a les llibreries catalanes amb la publicació del darrer premi Sant Jordi. ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’ (Proa) de Joan-Lluís Lluís arribarà el 14 de febrer, amb una ucronia que reconstrueix la mort de Franco, ambientada abans de la dictadura, a les mans d’un corrector lingüístic.

Al febrer també es publicarà  ‘Bon dia, són les vuit!, d’Antoni Basas, l’obra guanyadora del darrer Josep Pla on ofereix una crònica dels 10 anys com a presentador del programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, entre els anys 1998 i 2008. Alejandro Palomas presentarà el flameant premi Nadal amb la novel·la ‘Una familia’ (Destino) el periodista

L’editorial Meteora publica al febrer “Maria Aurèlia Campany. L’època d’una dona”, la biografia d’Agustí Pons sobre Maria Aurèlia Campmany amb una edició revisada, corregida i augmentada.

També llegirem al febrer el debut de Clara Queraltó Olivé, la darrera guanyadora del premi Mercè Rodreda de contes.  A ‘El que pensen els altres’ (Proa) narra escenaris quotidians amb sentiments com la por, la decepció, el dubte, la solitud o la culpa.

Albert Villaró continuarà amb ‘El sindicat de l’oblit’ la història iniciada amb  ‘Els ambaixadors’ (Columna) En aquesta ocasió l’acció es situa l’any 1975, en una Catalunya ucrònica on, mossèn Farràs, l’agent més singular que mai ha tingut la intel·ligència de la República Catalana, ha d’enfrontar-se, sense voler-ho i en defensa de la pàtria amenaçada, a un dels seus fantasmes: l’operació Siscló, l’atemptat que va acabar amb la vida del general Francisco Franco el dia 18 de juliol de 1936.

Un dels títols esperats serà ‘Mare de llet i mel’ (Edicions62) el nou llibre de  Najat El Hachmi, sobre la immigració vista per una dona musulmana.

Mercè Cuartiella publicarà al febrer ‘Flor salvatge’ (Empúries) amb uns personatges com a protagonistes que s’han de desfer d’un cadàver.

Antònia Carré-Pons, l’autora de ‘Rellotges en temps de pluja’ (Meteora) publicarà Muntanya d’impedits (Club editor), un  recull de contes ple de fills i pares vells, sobre les relacions entre uns i altres i amb la  lluita per la independència de cadascú.

Al febrer l’editorial Rosa dels Vents publicarà  ‘L’aroma del temps’ de Núria Pradas.  Es tracta d’una novel·la sobre el fascinant i glamurós món del perfum.  ‘L’aroma del temps’ ens endinsa en un dels moments més glamurosos del segle XX. Des de Grasse, bressol de l’alta perfumeria, a la Barcelona de postguerra, i passant pel París de Coco Chanel. La novel·la explica qui i com es fan els perfums, i relata la vida d’un home que es fa a si mateix i que aconsegueix l’èxit després de superar els molts cops que li dona la vida.

Marta Romagosa també publica novetat en aquest segell amb ‘22 homes i un desig’ és la versió masculina de Tots els noms del desig. Relats intimistes, sobre els desitjos de vint-i-dos homes diferents.

Club Editor també publicarà al febrer el primer dels quatre volums de contes de Víctor Català. Tots els contes, 1 aplega els reculls Jubileu (1951) i Vida mòlta (1950), de després del gran tall de la Guerra Civil i dels anys de prohibició estricta del català.

L’editorial  Fanbooks presentarà ‘La cova dels dies’ de Marc Artigau, un crossover per a tots els públics protagonitzada per la Júlia, que en la nit en què fa divuit anys, el seu avi mor. El matí de l’enterrament, quan busca la documentació per a la funerària, la Júlia no troba el DNI, ni cap factura a nom seu, ni comptes, ni cap document… Sembla que l’home no hagi existit mai. A partir d’aquí, comença una aventura delirant per descobrir qui era en realitat l’avi i per trobar el motiu de la seva mort.

Pep Prieto publicarà ‘Carnada’ (Bridge), una novel·la plnae d’ironia i molt de sarcasme, una versió grotesca del món que l’envolta amb polítics que es converteixen en zombies i periodistes que venen la seva ètica professional per uns quants euros. Una història sobre la corrupción i  la política

L’il·lustradora Pilarín Bayés presentarà la seva vida il·lustrada per ella mateixa, perquè els que ara són lectors adults descobreixin qui hi ha darrere de la somrient senyora del barret amb Records d’una vida en forma d’auca.
Per la seva banda, Angle editorial publica ‘La nena que volia dibuixar’ de Roser Capdevila, la creadora de les Tres Bessones.

Llucia Ramis estrena novetat després de guanyar el III Premi Llibres Anagrama amb la novel·la ‘Les possessions’ (Anagrama). La narradora de Les possessions viatja de Barcelona a Palma per posar fre a l’espiral conspiranoica del seu pare, que amb la jubilació ha passat de ser un plàcid professor d’institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic.

Jordi Borràs coordina el llibre ‘Dies que duraran anys’ (Ara Llibres) sobre els fets de l’1 d’octubre amb fotografies del mateix Jordi Borràs i d’altres fotoperiodistes amb textos de Gemma Ruiz, Jenn Díaz, Natza Farré, Joan Todó, Raül Garrigasait i Jordi Lara entre d’altres.

Màrius Serra, Carme Riera, Pilar Rahola, Roc Casagran i Pep Puig al març

Màrius Serra publicarà al març una parodia sobre Sant Jordi amb ‘La novel·la de Sant Jordi (Amsterdam Llibres), on oferirà una retrat satíric sobre el món editorial.

L’escriptora Carme Riera amb Venjaré la teva mort (Edicions 62) torna amb una novel·la d’intriga protagonitzada per Elena Martínez, una exdetectiu martiritzada pel sentit de culpabilitat que rememora un cas antic en el qual va contribuir a condemnar dues persones innocents.

Pilar Rahola a “SOS Cristians”,  (Columna), desvela una realitat silenciada: la persecució dels cristians al món.

Pep Puig, guardonat amb el Premi Sant Jordi amb ‘La vida sense Sara Amat’, presentarà al març ’Els metecs’ (Empúries).

A principis de març, Pep Coll publicarà ‘Al mateix riu d’Heràclit’,  (Proa), una  biografIa novel·lada del flòsof grec Heràclit.

El periodista i escriptor Ricard Ruiz aprofitarà l’efemèride dels 200 anys de la publicació de la novel·la de Frankenstein per publicar  a Angle editorial el llibre ‘Mary Shelley i el monstre de Frankenstein’ llibre per apropar-nos a la vida i obra de Mary Shelley i també a la visió del monstre a la modernitat.

L’historiador Víctor Jurado publicarà ‘La tardor de la llibertat’ (Columna), una novel·la ambientada  en els fets de l’1 d’octubre i la relació d’una jove guàrdia civil que en les seves missions d’infltració coneixerà l’Arnau, un jove estudiant d’història, militant d’Arran i convençut que la república catalana és l’única manera de tenir un futur millor. Mentre va creixent l’atracció entre tots dos, viuran junts les mobilitzacions prèvies a l’1-O, el dia que convertirà el procés en una revolució.

Roc Casagran presentarà al març ‘Direm nosaltres’ (Amsterdam llibres)

La periodista i actual presentadors del programa No ho se  de RAC1, Agnès Marquès publicarà al març ‘Els guapos són rarosper capbussar-se en les converses i els sentiments de les persones que l’envolten.  ‘Els guapos són raros’ (Bridge), reflexiona sobre l’amor lliure, el fet de no tenir fills, el càncer, l’amor a la tercera edat, les drogues, el sobrepès o la transexualitat, entre molts altres.
Els textos s’acompanyen de les il·lustracions de  Marc Pallarès, Ignasi Blanch, Oriol Malet, Júlia Bertran, Paula Bonet o Lyona.

Gaspar Hernàndez també explorarà sobre les emocions  i la necessitat d’expressar-les obertament amb la novel·la  ‘La dona que no sabia plorar’ (Columna).
El protagonista, alter ego de l’autor, és un becari de dinou anys que treballa en un diari de comarques. Ell és un noi altament sensible que gaudeix de la feina i que un bon dia se’n va al llit amb la sexòloga del diari, Daniela Costa-Pau: una experta en la seva matèria, atractiva, alta, prima, elegant, freda i amb un punt androgin. Però amaga un secret en el fons de la seva ànima que li impedeix plorar. Només amb l’orgasme es capaç de desinhibir el seu dolor interior. A través del seu marit anirem descobrint quin és el secret que amaga i com evoluciona la relació amb el nostre protagonista

A l’abril la sèrie de televisió Merlí farà el seu salt a la novel·la amb ‘Quan érem els peripatètics’ (Columna), escrita per Héctor Lozano, el creador de la sèrie.