Les novetats editorials en català de la tardor.

Toni Sala. Martí Gironell, Ada Castells, Flavia Company entre les principals novetats en català

La novel·la històrica centra bona part de les novetats editorials en català per aquesta tardor.   Els fets del 1714 protagonitzen  Lliures o morts (Columna), escrita a quatre mans per Jaume Clotet i David de Montserrat, la novel·la recupera el personatge històric d’Ermengol Amill.

Assumpció Cantalozella especialista en novel·les històriques, ens ofereix a  El confident dels reis  una crònica del conseller reial Guillem IV de Cervera, el “confident” dels reis Pere el Catòlic i Jaume el Conqueridor. La novel·la  es centra en els anys  1205 i 1235, un període crucial per a la corona catalana.

Flavia Company  a Que ningú et salvi la vida(Proa/Lumen) narra  la història d’Enzo, qui un dia entra en la consulta d’un metge i surt sabent que  li queden quatre mesos de vida. Davant la impotència de pensar que no val la pena lluitar, creu que el millor és saldar els seus deutes i acomiadar-se d’allò que la destí  li ha deixat.

També tenim debits literaris aquesta tardor. És el cas de Berta Noy  que presenta aquest setembre la primera novel·la  Llocs que no surten al mapa (Columna),  una història d’un amor prohibit entre una adolescent i el seu professor de piano.

Ada Castells, Francesc Miralles, Àlex Rovira i Toni Sala a l’octubre

Ada Castells tornarà a l’octubre amb Pura Sang (Edicions 62) , el darrer Premi Sant Joan. Ambientada a Menorca,  la protagonista de la novel·la arriba a l’illa  arriba buscant llum i pau per pintar després d’una relació tumultuosa, però trobarà el terror i la claustrofòbia d’una illa que amaga un secret.

Toni Sala l’autor de Rodalies farà doblet a l’octubre  amb Provisionalitati Notes sobre literatura (Empúries). Provisionalitat recull   dos relats. El primer,  és la història d’un home que s’enfronta amb la malaltia sobtada de la seva dona quan la ingressen a l’hospital. El segon relat, «El cotxe», és la narració d’una aventura de cap de setmana, a entrada d’estiu, entre dos estudiants universitaris.

Francesc Miralles i Àlex Rovira tornen junts a l’octubre amb La llum d’Alexandria (Edicions 62) Un thriller sobre els set grans savis de la humanitat des d’Hermes Trimegiste fins a Buda, Lao Tse, Confuci, Plató o el mateix Jesús on intentaran buscar a Orient i Occident els set fars que poden ajudar  a  orientar i enfortir la vida de les persones: fortalesa moral, harmonia, realització personal.

Andrea Rodés a Lluny de Pequín (Columna)   presentarà  una novel·la on narra com viuen els occidentals a la Xina emergent de mà  de l’Alícia, d’origen hispanoxinès, que treballa actualment per a una multinacional i que acabarà per reconciliar-se amb els seus orígens asiàtics, a la recerca del seu pare.

L’estiu no s’acaba mai (Proa) serà el recull de contes de l’escriptora Alba Dedeu. La guanyadora de premis com el Critica Serra d’Or o el Mercè Rododera 2010  escriu sobre les relacions humanes


Martí Gironell, Valentí Puig al novembre

Martí Gironell publicarà al novembre  L’ultim abat (Columna) després de Després de convertir una antiga cel•la d’un monjo benedictí, del Monestir de Sant benet en el seu centre de treball durant mig any.   Valentí Puig presentarà el mes de novembre Tot contat (Proa).

Pel que a les reedicions estarem atents a l’edició, sembla ser, definitiva d’El quadern gris de Josep Pla i l Senyoria de Jaume Cabré (Proa)

En el terreny de l’assaig l’escriptor i científic Salvador Macip ,Què ès el càncer i per què no hem de tenir-li por (Ara Llibres).

Assumpta Montellà, l’autora de La maternitat d’Elna presentarà la mateixa editorial  El silenci dels telers per  ensenyar-nos  el paper que van tenir les dones en les colònies textils catalanes. Un retrat de la dona des dels inicis de la indústria catalana fins al franquisme.

El 7 de setembre l’editorial Meteora ha publicat ‘Mestres de mestres’ , una recopilació de les entrevistes del  programa  de Tv3  realitzades pel periodista Albert Vinyoli a tretze entrevistes a personalitats destacades de la societat catalana que han destacat pel seu paper en l’àmbit cultural, científic, artístic i intel·lectual.