Jordi Tomàs s’enfronta al tràfic il·legal d’esclaus.

El mar dels traïdors narra el tràfic d’esclaus als vaixells catalans al segle XIX


El mar dels traïdors (Proa)
 neix arran  d’una conferència que el mateix Jordi Tomàs va oferir al Centre d’Estudis Africans.
En el procès de documentació es va adonar que la història de l’esclavisme donava per escriure una novel·la.
El resultat és una novel·la d’aventures amb  rigor històric i que compta com a protagonista Antoni Riubò,  un metge humanista que  s’enrola al Verge de Montserrat pensant que és un vaixell dedicat al comerç d‘ivori, i espècies.
En realitat el Verge de Montserrat es dedica al tràfic il·legal d’esclaus com molts vaixells catalans de l’època  i viatjà primer a Sierra Leona per fer la ‘càrrega’ d’esclaus per ser venuts posteriorment de manera il·legal a Cuba i Puerto Rico.

L’any 1864 el tràfic d’esclaus era il·legal però molts vaixells catalans burlàven a les autoritats. Moltes fortunes es va fer amb el tràfic il·legal d’esclaus. A bord dels vaixells  les condicions dels esclaus  inhumanes, tot i que després a terra ferma no milloraria amb unes jornades de treball indignes.
El mar dels traïdors és una narració epistolar i gràcies a  les cartes i el dietari del metge coneixerem la veritable història. No és casualitat que  el metge sigui el narrador  perquè molta d ela documentació sobre el que passava als vaixells de l’època era escrita pels metges.

El mar dels traïdors va rebre el premi ‘El lector de l’Odissea’ 2012.

Jordi Tomas és autor de ‘Arrels de baobab’ (2000),  ‘Un cor aixanti’ (2008) i  ‘El pescador que volia anar al país dels blancs’ (2012).