L’autor de ‘L.A. Confidential’, ‘La dalila negra’ o El gran desierto’ rebrà el guardó durant la celebració de la BCNegra 2018.

El nom de James Ellroy s’escriu en majúscules dins del gènere negre. Autor de caràcter difícil és anomenat en ocasions com “el gos diabòlic de la novel·la negra nord-america­na”.

La biografia de James Ellroy podria protagonitzar una novel·la de gènere negre. Ellroy va viure una infantesa i adolescència rebels fins que es va allistar a l’exèrcit, carrera que va abandonar per cuidar el seu pare malalt. Després de la seva mort, es va dedicar de ple a una carrera de delinqüència, alcohol i drogues; dormia al carrer i va estar també a la presó.

La seva literatura beu precisament del que va viure durant aquells anys i plasma l’obscur món dels baixos fons a les seves novel·les. Ellroy s’ha centrat en el gènere policíac i ha escrit més de vint obres, entre novel·la i assaig, amb un estil sec, tallant, i amb un to obscur i macabre.

James Ellroy ha publicat més de vint obres i algunes de les seves novel·les com ‘L.A. Confidential’o ‘La dalila negra’ han estat adaptades al cinema.

El jurat format per Carlos Zanón, Antoni Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa considera que “James Ellroy, des de fa dècades i novel·la a novel·la, reinventa i expandeix els marges del gènere negre cap a territoris històrics, socials i estilístics personals i ambiciosos.’’

L’acta del jurat assegura que ‘Ellroy és talent, ofici, treball i passió. Thrillers corals, maquinàries sofisticades al mateix temps que torrencials, combats entre púgils de cops secs i veritables sempre explorant l’imaginari nord-americà, els nostres pecats i els dels nostres pares, les deixalles violentes del poder polític i econòmic: mansions, carrerons i clavegueres.”

BCNegra 2018

El guardó s’entregarà el proper 1 de febrer en el marc del BCNegra, que tindrà lloc entre el 29 de gener i el 4 de febrer.  Serà la primera BCNegra comissariada per l’escriptor Carlos Zanon que substitueix a Paco Camarasa al capdavant del festival de novel·la negra,

El Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

Carlos Zanón James Ellroy
Carlos Zanón i James Ellroy es tornaran a veure a la BCNegra 2018, com a comissari i premi Pepe Carvalho respectivament.

L’escriptor James Ellroy s’afegeix, així, a la llista dels premiats en edicions anteriors: Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P.D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).