HHhH, l’original novel·la de Laurent Binet.

HHhH. de Laurent Binet ha estat una de les sorpreses editorials de l’any. Novel•la guanyadora del prestigiós Premi Goncourt a la Primera Novel·la 2010,l’escriptor francès ens ofereix una novel•la amb aires d’assaig.

 

Laurent Binet ens ofereix un joc literari  interessant que barreja novel·la i assaig històric. HHhH  (Edicions 1984/Seix Barrral) arrenca  amb les investigacions per part de l’autor sobre l’atemptat que dos brigadistes de la Resistència van cometre l’any 1942 a Praga contra Reinhard Heydrich, cap de la Gestapo i considerat un dels homes més temuts del III Reich i màxim artífex de l’anomenada ‘’solució final”.

El títol de la novel•la HHhH  són les inicials de la frase Himmlers Hirn heiβt Heydrich, que traduït al català seria: El cervell d’Himmler és Heydrich’. Una frase que utilitzaven molts membres de les SS i que defineixen molt bé quina importància tenia en tot l’entramat del nazisme i el III Reich, el personatge de Reinhard Heydrich.

L’originalitat de Laurent Binet es centra sobretot en la forma de donar-nos detalls sobre la seva investigació fent partícip en tot moment al lector dels progesos de la investigació i dels dubtes que li ocasiona a l’escriptor la troballa d’algunes fonts i material documental. Narra l’ascens al poder de Heydrich i la preparació de l’atemptat que va acabar amb la seva vida.
Laurent Binet narra com un Heydrich, expulsat de la marina per problemes de faldilles, va començar ràpidament a pujar esglaons en el règim nazi, fins al punt de convertir-se en la ma dreta de Hitler. De fet, el Fuhrer sempre va declarar que Heydrich era el perfecte alemany. Però Binet també ens vol explicar la història de com tres paracaigudistes txecs Gabcik, Kubis y Valcik, entrenats a Anglaterra preparen i executen l’atemptat contra Heydrich.

L’escriptor francès debuta en el terreny literari amb una obra de difícil classificació entre l’assaig i la novel•la, però que ens ofereix un relat molt proper i amb un ritme narratiu ascendent.

1 COMENTARI

  1. Feia molt temps que no gaudia tant d’un llibre. Em va agradar moltíssim!

Comments are closed.