Sant Andreu de la Barca ha inclòs en una seixanta de bancs públics de la ciutat fragments de destacades obres literàries d’autors amb l’objectiu que la literatura estigui més present en el paisatge urbà.

Albert Sánchez Piñol, Eva Baltasar, Núria Pradas, Care Santos i Iolanda Batallé comenten a L’Illa dels Llibres aquesta iniciativa cultural.

Passejar per Sant Andreu de la Barca i seure’ns en alguns dels bancs de la ciutat del Baix Llobregat ens permet llegir i reflexionar sobre frases d’autors com Patricia Highsmith, Montserrat Roig, Haruki Murakami, Gabriel García Marquez, Isabel Clara Simó, Ana Maria Matute,Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Oscar Wilde, Batallé, Carlos Ruíz Zafón, Nuria Pradas, Almudena Grandes, Eva Baltasar o Miquel Martí i Pol.

Per triar les frases que s’han col·locat als bancs, l’Ajuntament va fer una crida a la ciutadania, que va poder fer les seves propostes. Es van rebre al voltant d’Un centenar de propostes i un grup de persones relacionades amb la literatura n’ha fet finalment la selecció.

El regidor de Cultura a l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Juan Pablo Beas ha destacat que “vam voler que fossin frases triades per la ciutadania. Això significava fer seus molts racons del nostre paisatge comú. I que la literatura estigués present en el nostre dia a dia”. L’objectiu d’aquesta iniciativa literària pretén “Què la gent llegeixi. Que les frases sortissin dels llibres i es barregessin amb la gent. Volem que la literatura estigui present en el nostre paisatge i que això impulsi que la gent agafi un llibre o el compri i que gaudeixi de la meravellosa experiència de llegir. Si les frases aconsegueixen que la gent pensi, que reflexioni, que senti coses i que llegeixi, ens podem donar per satisfets.”

En els últims anys, recorda que l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ja havia fet iniciatives que treien frases literàries als carrers de la ciutat, principalment en plafons informatius., però aquest any “volíem anar una mica més enllà i vam pensar que els bancs són uns espais de descans i convivència importants, llocs on compartim, conversem i ens parem per un moment en el nostre dia a dia. Per aquest motiu, vam pensar que era un lloc ideal perquè una frase d’una autora o autor estigués present.

Davant del Centre Cultural Aigüestoses que acull la biblioteca, l’Espai Jove i Ràdio Sant Andreu, l’emissora municipal podem seure al banc on poden llegir la frase “La mort atrapa el cos com fa l’amor. Que l’atrapi desprevingut, doncs” que corresponent a un fragment de la novel·la “Permagel” d’Eva Baltasar.L’autora Eva Baltasar afirma que li “fa molta gràcia que algunes frases s’escapin dels llibres i volin com coloms per la ciutat per anar a raure als bancs. Els ulls que s’hi fixin seran el seu gra.”  Reconeix que “a primera vista se’m fa estrany, les meves frases són com les meves empremtes digitals i jo no m’he assegut mai en aquest banc, per tant el primer que se m’acut és: què hi faig jo, aquí? Després em fixo en el títol del llibre (Permagel) i m’adono que aquestes empremtes que deia potser ja no són les meves, que són les seves”. Baltasar, guanyadora del Premi Llibreter i el Premi L’illa dels Llibres per “Permagel” recorda que incloure fragments de novel·les als bancs i altres iniciatives literàries “suposen espolsar els llibres al carrer, fer-los vagarejar, oferir-los com a llavor de pensament. És una manera de tenir-ne cura, també”.

L’escriptora Núria Pradas compta amb una frase de “Tota una vida per recordar”, la novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2020.

Pradas es mostra agraïda “Em fa una il·lusió tremenda. Hi haurà un trosset de mi a Sant Andreu de la Barca” al mateix temps que afirma que li sembla una iniciativa enginyosa i participativa “des del punt de vista que fa partícips els ciutadans, els vianants, de la Literatura. El banc ofereix repòs i la literatura reflexió. Em sembla genial!”. Creu que “acostar la literatura als ciutadans només pot ser una bona idea”.

Seguint la ruta pels bancs literaris de la ciutat ens adrecem a l’escola Àngel Guimerà, el centre escolar amb nom molt literari compta amb un banc que inclou una frase de l’escriptora Care Santos.

Per l’autora de “Desig de xocolata”, Premi Ramon Llull i Premi L’Illa dels Llibres la notícia “Ha estat una gran sorpresa i que la literatura tingui presència al carrer és fantàstic”. L’escriptora mataronina recorda que “Tot i que una petita part de la població portem sempre la literatura i els llibres al cap, ja sabem que molta la gent no la porta, i que de cop, aquestes persones es topin amb un banc com aquest i pensin dos segon en la frase que diu el banc i d’on procedeix…. és meravellós”. Fervent defensora i activista literària per Santos “qualsevol cosa que faci acostar a la gent als llibres, a la literatura, a les paraules i la reflexió, és una celebració, s’ha de celebrar i és una gran iniciativa per part de l’ajuntament”. Iniciatives com aquesta per Care Santos “haurien de ser més generalitzades i espero que sigui a partir d’aquests pioners que fan coses tan boniques com aquesta”.

L’escriptora i directora de L’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé també compta amb una frase de la seva novel·la “Faré tot el que tu vulguis” (Columna) Premi Prudenci Bertrana 2013.

Iolanda Batallé es mostra “a favor de tot el que faci que la literatura arribi arreu. Penso que seure’s a un banc i trobar frases escrites, és meravellós. Fa anys que alguns parcs de Londres i Nova York succeïx el mateix i trobo una iniciativa fantàstica”. Afegeix que “ens enamorem de la literatura a través de les persones que ens la fan conèixer a través de llocs màgics i com més iniciatives d’aquestes millor“.

El fet d’incloure una frase d’una novel·la seva en un banc “Em fa feliç i em commou, i imagino a la persona que pot seure en aquest banc. Es tracta d’un acostament a un text d’una altra manera”. Iolanda Batallé assegura que “aquesta iniciativa és exportable arreu de Catalunya, els Països Catalans i al món. De fet, hi ha llocs al món on ho he pogut veure frases als bancs i em sembla molt una idea molt exportable“.

A prop del Teatre Núria Espert, espai que s’ha convertit des de fa deu anys en un dels centres culturals de la ciutat, llegim un dels bancs la frase “Tots els ulls miren, pocs observen, molt pocs hi veuen”. Es tracta d’un fragment de “La pell freda”, la novel·la catalana més traduïda i una de les obres més destacades d’Albert Sánchez Piñol.

L’escriptor Albert Sánchez Piñol, el director de L’Illa dels Llibres, Jordi Milian i el regidor de Cultura Aj. Sant Andreu de la Barca, Juan Pablo Beas

L’escriptor es mostra satisfet i agraït a Sant Andreu de la Barca per comptar amb un banc públic que inclou una frase de la seva novel·la. Albert Sánchez Piñol assenyala que es tracta “d’una gran idea, perquè hi ha la lloança a les biblioteques, però és molt trist tancar els llibres en qualsevol lloc”. Incloure frases i fragments de novel·les als bancs suposa “la manera que els llibres surtin de les biblioteques i quina millor idea, que puguin estar al carrer”.

Finalment Sánchez Piñol ha assegurat “Per mi, és els dels honors més alts que em poden fer i que no tenen res a veure amb els premis editorials”. Assegura irònicament que “aquest és el primer banc que m’he plantejat intentar robar”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here