‘El banc blau’, d’Albert Asensio ha estat premitat en la vategoria de millor àlbum Il·lustrat.

El Premi Llibreter és un guardó, organitzat pel  Gremi de Llibreters de Catalunya atorga cada any el Premi Llibreter amb l’objectiu de destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió mitjançant la seva promoció a les llibreries.

L’any 2017 la novel·la ‘Els estranys’ (Edicions 1984) de Raül Garrigasait   ha obtingut el Premi Llibreter al millor llibre de Literatura Catalana i ‘Estirpe de Marcello Fois’ (Hoja de lata) ha rebut el guardó a la categoria d’Altres Literatures. Pel que fa  al millor Àlbum Il·lustrat, Albert Asensio ha resultat ser el guanyador amb ‘El banc blau’ ( (Babulinka).

Edicions del 1984 publicava al gener ‘Els estranys’ de Raül Garrigasait. Situada l’any 1837, en plena guerra carlina, en un moment en què xoquen amb violència el passat i el futur, un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l’Ordre, però un malentès el deixa encallat en una ciutat ruïnosa i desconcertant.

El jurat del premi ha decidit premiar ‘Els estranys’ per ‘com, partint d’un fet històric concret, ubicat en un lloc geogràfic concret, construeix una història que els transcendeix. Els estranys és un retaule de situacions, personatges i gèneres literaris que barreja ficció i realitat. Una obra original en tants aspectes que els llibreters podrem recomanar a molts tipus de lectors.’

L’escriptor Marcelo Fois, autor de Memòria del buit torna a situar una novel·la seva a Sardenya i més concretament a la seva població natal de Nuoro.

L’escriptor sard ens ofereix ara la història d’una nissaga familiar, la dels Chironi, una humil familia de ferrers que viurà els canvis socials i històrics des de  abraça finals del segle XIX fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial passant per la Gran Guerra i l’ascens del feixisme.  Els protagonistes de la novel·la hauran de sobreviure i lluitar davant les adversitats.

El jurat ha decidit premiar l’obra de Fois ‘’per l’habilitat de l’autor a crear vides minúscules i convertir-les en llegenda; per la reivindicació d’una llengua arrelada en la tradició oral del Mediterrani i que avui també pot seduir a generacions de joves allunyats d’aquella vivència; per la irrupció en aquesta tradició de la modernitat i la història general, i d’un temps i un espai que transformen i fan universal per als lectors aquesta estirp de Nuoro; per la paradoxa del seu títol i per la seva força narrativa capaços de transmetre amb un joc de silencis i paraules senzilles, les emocions més complexes, la brutalitat, la tendresa, el dolor, l’esperança i la por.’’

‘Un banc blau’ d’Albert Asensio  és un àlbum il·lustrat que serveix per narrar com al voltant d’un banc blau, s’enamoren persones, d’altres fan amistat i d’altres s’acomiaden per sempre. El jurat ha destacat ‘la capacitat d’il·lustrar el pas del temps a través d’un banc que és testimoni de segones oportunitats i de diferents històries d’amor. La perspectiva gairebé cinematogràfica, el tractament del color, dels detalls i de les diferents tècniques artístiques, el converteixen en un àlbum absolutament poètic.’