L’escriptor Marcos Chicot finalista amb ‘’El asesinato de Sócrates’

premio-planeta-2016-dolores-redondo-01

Després de tancar la trilogia del Baztan, Dolores Redondo aconsegueix el premi Planeta 2016 amb la novel·la ‘Todo esto te daré’. Tot i no canviar de genere, Redondo presenta ara una novel·la ambientada a la Ribeira Sacra gallega, on la força del paisatge torna a protagonitzar la narració com ja va fer en l’anterior trilogia.

L’escriptora assegura que ha trigat sis anys en escriure aquesta novel·la i que els lectors trobaran un to diferent a les novel·les protagonitzades per Amaia Salazar.

premio-planeta-2016-dolores-redondo-02La novel·la arrenca amb  un suposat accident de tràfic porta a un famós escriptor a descobrir la doble vida d’Álvaro Muñiz de Dávila, i a aflorar, juntament amb un guàrdia civil retirat i un capellà amic del difunt, els més obscurs secrets d’una família d’antiga nissaga.

Dolores Redondo
destaca que la novel·la ‘tracta de la cobdícia i les aliances que es creen entorn a ella’ a més de destacar que també ha volgut parlar ‘de la veritat i la impunitat i sobre les relacions de parella i els secrets’.
Assegura ‘que mai presentaria al Planeta una novel·la d’Amaia Salazar’ i obre les portes a noves novel·les protagonitzades per l’inspectora, però ‘ volia escriure altres històries’.

LA TRILOGIA DEL BAZTÁN, UN FENOMEN EDITORIAL

Dolores Redondo publicava a principis del 2013, ‘El guardià invisible’ (Columna/Destino)  la primera part de la trilogia sobre Baztan. La formula escollida  per l’autora era barrejar la novel·la negra amb elements mitològics, una decisió  arriscada que li va permetre convertir-se en una de les revelacions literàries.
El personatge d’Amaia Salazar ha estat clau en l’èxit de la trilogia, una inspectora de la Policia Foral de Navarra que ha estat traslladada a Eliozondo per investigar una sèrie de crims.

premio-planeta-2016-dolores-redondo-marcos-chicot-i-reis-despanya
Cada novel·la de la trilogia està protagonitzada amb éssers mitològics de la zona. A El guardian invisible ens presenta l’habitant dels boscos anomenat Basajaun, per continuar amb el Tárttalo, protagonista d’El llegat dels ossos, per tancar la trilogia amb Inguma, un personatge malèfic capaç de matar durant la nit, només posant la seva boca a sobre del dorment per robar-li l’alè fins que mor.
Amb la publicació de la novel·la ‘Ofrena a la tempesta‘, l’any 2014, Dolores Redondo tancava la trilogia iniciada amb El guardià invisible.


MARCOS CHICOT FINALISTA DEL PREMI PLANETA

premio-planeta-2016-marcos-chicot-01Autor de novel·les històriques com El asesino de Pitágoras Marcos Chicot ha estat finalista del premi Planeta amb la novel·la El asesino de Sócrates, una obra que fusiona el gènere històric amb intriga.

El protagonista principal de la novel·la és Sòcrates, què segons l’opinió de l’autor és ‘ l filòsof més important de la humanitat’. L’altre protagonista és ‘La Grècia clàssica combinada amb personatges reals com Eurípides, Pericles o Aristòfanes’.

L’objectiu de la novel·la és ‘entretenir i aprendre’.
Chicot a dedicat la novel·la a la seva filla Lucia que té síndrome de down i gràcies a ella va obtindre les forces necessàries per deixar-ho tot i dedicar-se a escriure.

Dotat amb 600.000 euros el Premio Planeta és el segon guardó literari més ben dotat del món després del premi Nobel.

Com a dada per destacar el poder del guardó, de les novel·les guanyadores de les 64 edicions anteriors s’han venut més de 42 milions d’exemplars i la mitjana de vendes del Planeta se situa al voltant dels 650.000 exemplars.

premio-planeta-2016-dolores-redondo-marcos-chicot
El premi Planeta es va crear l’any 1952 i durant aquests 60 anys de premi s’han presentat més de 20.000 novel·les. L’objectiu del premi Planeta, segons va destacar el president de Grup Planeta, José Creuheras en la roda de premsa prèvia al lliurament del premi ‘és el de fomentar la lectura i crear nous lectors’.

A l’edició del 2016 s’han presentat 552 obres i 10 van ser escollides com a finalistes després de la decisió del jurat format per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales secretari sense vot.

Més de 1.000 convidats han pogut seguir el sopar i la gala de lliurament del guardó en directe des del Palau de Congressos de Catalunya a Barcelona. L’acte del lliurament del premi Planeta ha estat presidit pels Reis d’Espanya a més d’autoritats com el president de la Generalitat Carles Puigdemont, el president del Grup Planeta, José Crehueras, i la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáez de Santamaría.