0 Flares 0 Flares ×

Cossetània recupera ‘Cartes impertinents de dona a dona’ i Meteora reedita la biografia escrita per Agustí Pons

Una de les efemèrides literàries destacades del 2018 és la celebració del centenari del naixement de l’escriptora, dramaturga, assagista Maria Aurèlia Capmany. Autora de les novel·les Un lloc entre els morts o El cel no és transparent va rebre els premis Sant Jordi i Joanot Martorell.

Campmany va destacar pel seu activisme cultural i polític, per la seva oposició frontal a la dictadura franquista i pel seu ideari pioner dins el feminisme.
L’editorial Meteora reedita la biografia d’Agustí Pons en una edició commemorativa on ofereix un recorregut biogràfic per mostrar el llegat cultural i social ha donat Maria Aurèlia Capmany.

Isabel Graña en el pròleg del llibre assegura ”Agustí Pons va viure una bona part d’aquesta trajectòria en primera persona, però com a bon biògraf no s’ha conformat només amb la seva vivència, ha indagat fins a completar les peces d’un trencaclosques vital i d’una obra immensa, no només escrita sinó també testimonial, de la qual Catalunya no es pot permetre de prescindir. Per això, la revisió d’aquesta biografia, publicada per primera vegada l’any 2000, no podia faltar en el centenari de Maria Aurèlia Capmany.”

Una novetat destacada és la recuperació per part de l’editorial Cossetània de ‘Cartes impertinents de dona a dona’ on Maria Aurèlia Capmany explorava moltes de les seves inquietuds al voltant del feminisme i la condició de la dona en la societat del moment
‘Cartes impertinents demostren una vigència malgrat els canvis profunds de la societat durant les dècades que han transcorregut des de la primera edició.

Josep M. Llompart, escrivia l’any 1980 sobre aquesta obra ‘ No sé si els homes dels nostres països —i en dir homes vull dir mascles i femelles— agrairan mai la teva obra, la teva feina, la teva lluita tenaç. D’alguns sé cert que no. Sé cert també, d’altra banda, que si has fet tot el que has fet, no ha estat a canvi d’una gratitud, sinó per compromís ètic amb tu mateixa, amb Catalunya i amb la dignitat humana’’.