El llibre recull 50 anècdotes i històries protagonitzades per grans escriptors de la literatura universal explicades com si fossin relats de ‘Les mil i una nits’.

Reivindicar la literatura universal i aquells escriptors o escriptores que han permès al llarg dels segles, fer gaudir de bones històries als lectors, és l’objectiu de ‘Cinquanta moments literaris’ (Bridge).

Un llibre que ens permet apropar-nos a moments importants de la literatura universal de la mà dels textos del periodista i crític Antonio G. Iturbe i les il·lustracions de Jordi Lafebre.

Fets curiosos i històries relacionades amb grans obres i escriptors: des dels poetes mesopotàmics fins als nostres dies passant per Shakespeare, Ovidi, García Márquez o Ramon Llull.
Antonio Iturbe, gràcies a uns textos molt propers al relat i explicats en molts casos com si fos un conte o faula molt especial, ens descobreix els grans moments i personatges de la literatura universal.


Textos molt ben acompanyats de les il·lustracions de Jordi Lafebre que fan encara mésespecial el llibre.  Segons destaca Iturbe al pròleg ‘hem volgut abocar-nos a la literatura d’una manera que no s’assembli a l’administrativa i pautada per un currículum docent, sinó a la del relat dels ‘Contes de les mil i una nits” per ‘convertir cada peça en un relat que capti l’atenció. Seguir les passes, tot i que barroerament del camí recorregut per Sherezade nit rere nit per salvar la vida: no només explicar, sinó també embruixar”.

Antonio Iturbe acaba afirmant que ‘Cinquanta moments literaris’ és ‘un desig de compartir la fascinació que ens produeixen els llibres i els seus jardiners’ per demostrar que la història de la literatura no és avorrida.

A ‘Cinquanta moments literaris’ coneixerem d’on va sorgir la inspiració de Gabriel Garcia Márquez d’anomenar Macondo al seu poble imaginari que va protagonitzar algunes de les seves novel·les o les sensacions de William Shakespeare en la seva primera visita al teatre.
Especial i emotiu el relat sobre la fugida a l’exili a França de Mercè Rodoreda en un bibliobús, un vehicle miliar reformat en biblioteca ambulant per portar llibres a les tropes republicanes.

 

Tampoc s’oblida de fets tràgics com la Bibliocaust, la crema de llibres per part dels nazis a l’Opernplatz de Berlín el 10 de maig de 1933.

El fet curiós de l’escriptor de novel·la negra Dashiell Hammet que va dedicar tota la seva vida literària al gènere i negre i acabria declarant en un tribunal acusat de comunista per part de l’administració McCarthy.
‘Cinquanta moments literaris’ narra també la passió per les papallones de Nabokov, l’autor de ‘Lolita’ i les converses de nit en un càmping de Castelldefels entre Roberto Bolaño i el campista Miralles sobre la Guerra Civil, personatge que anys més tard inspiraria a Cercas per escriure ‘Soldats de salamina’.

La llibreria Documenta de Barcelona acull una exposició amb les il·lustracions de Cinquanta moments literaris.