0 Flares 0 Flares ×

El llibre recull 50 anècdotes i històries protagonitzades per grans escriptors de la literatura universal explicades com si fossin relats de ‘Les mil i una nits’.

Reivindicar la literatura universal i aquells escriptors o escriptores que han permès al llarg dels segles, fer gaudir de bones històries als lectors, és l’objectiu de ‘Cinquanta moments literaris’ (Bridge).

Un llibre que ens permet apropar-nos a moments importants de la literatura universal de la mà dels textos del periodista i crític Antonio G. Iturbe i les il·lustracions de Jordi Lafebre.

Fets curiosos i històries relacionades amb grans obres i escriptors: des dels poetes mesopotàmics fins als nostres dies passant per Shakespeare, Ovidi, García Márquez o Ramon Llull.
Antonio Iturbe, gràcies a uns textos molt propers al relat i explicats en molts casos com si fos un conte o faula molt especial, ens descobreix els grans moments i personatges de la literatura universal.


Textos molt ben acompanyats de les il·lustracions de Jordi Lafebre que fan encara mésespecial el llibre.  Segons destaca Iturbe al pròleg ‘hem volgut abocar-nos a la literatura d’una manera que no s’assembli a l’administrativa i pautada per un currículum docent, sinó a la del relat dels ‘Contes de les mil i una nits” per ‘convertir cada peça en un relat que capti l’atenció. Seguir les passes, tot i que barroerament del camí recorregut per Sherezade nit rere nit per salvar la vida: no només explicar, sinó també embruixar”.

Antonio Iturbe acaba afirmant que ‘Cinquanta moments literaris’ és ‘un desig de compartir la fascinació que ens produeixen els llibres i els seus jardiners’ per demostrar que la història de la literatura no és avorrida.

A ‘Cinquanta moments literaris’ coneixerem d’on va sorgir la inspiració de Gabriel Garcia Márquez d’anomenar Macondo al seu poble imaginari que va protagonitzar algunes de les seves novel·les o les sensacions de William Shakespeare en la seva primera visita al teatre.
Especial i emotiu el relat sobre la fugida a l’exili a França de Mercè Rodoreda en un bibliobús, un vehicle miliar reformat en biblioteca ambulant per portar llibres a les tropes republicanes.

 

Tampoc s’oblida de fets tràgics com la Bibliocaust, la crema de llibres per part dels nazis a l’Opernplatz de Berlín el 10 de maig de 1933.

El fet curiós de l’escriptor de novel·la negra Dashiell Hammet que va dedicar tota la seva vida literària al gènere i negre i acabria declarant en un tribunal acusat de comunista per part de l’administració McCarthy.
‘Cinquanta moments literaris’ narra també la passió per les papallones de Nabokov, l’autor de ‘Lolita’ i les converses de nit en un càmping de Castelldefels entre Roberto Bolaño i el campista Miralles sobre la Guerra Civil, personatge que anys més tard inspiraria a Cercas per escriure ‘Soldats de salamina’.

La llibreria Documenta de Barcelona acull una exposició amb les il·lustracions de Cinquanta moments literaris.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here