0 Flares 0 Flares ×

El nou comissari del Festival de Novel·la Negra de Barcelona presenta a L’Illa dels Llibres les novetats de la nova edició de la BCNegra que comptarà amb un centenar d’autors on destaca el nom de James Ellroy que rebrà el Premi Pepe Carvalho.

Carlos Zanón James Ellroy
Carlos Zanón i James Ellroy es tornaran a veure a la BCNegra 2017, com a comissari i premi Pepe Carvalho respectivament. (Sant Jordi 2015)

James Ellroy, Don Winslow, Louise Penny, Alicia Gimenez Barlett, Lorenzo Silva, Claudia Piñeiro, Massimo Carlotto i Leonardo Padura entre els noms destacats de la tretzena edició.

El festival de novel·la negra de Barcelona ja escalfa motors sota el nou comissariat del periodista i escriptor Carlos Zanón que substitueix en el càrreg a Paco Camarasa.

De 29 de gener al 4 de febrer el gènere negre viurà un any més el seu gran moment amb una amplia i variada oferta d’activitats protagonitzades per més d’un centenar d’autors.

La nova edició de la BCNegra se centrarà en l’assetjament, sota el lema ‘El gos petit mossega, amb les múltiples cares que adopta l’assetjament (de gènere, a la xarxa, a l’escola…).

A

rribem a la tretzena edició de la BCNegra, suposo que no creus en la mala sort o ets supersticiós.
La veritat és que mai he cregut en supersticions i per tant no ens hem de preocupar.

Nou comissari del festival. Com et sents després de participar en les anteriors edicions com a ser escriptor o periodista i que finalment en siguis el comissari.
Com un honor i quan m’ho van proposar em van comentar que era relativament senzill, però ha estat un treball en equip molt bèstia.
A part de queixar-me, també m’agrada, quan tinc l’oportunitat de fer coses de donar el meu punt de vista. BCNegra ja era un festival que funcionava i em van donar l’oportunitat de donar les meves aportacions i de fer alguns canvis.

Quin llegat deixa Paco Camarasa, l’anterior comissari?
Tot. No em cansaré de dir, que quan va començar el festival, era un gueto i molt minoritari. Ell, no només, ho va popularitzar, sinó que va ser un motor cultural brutal a la ciutat.
BCNegra és un festival molt popular i que va portar els millors autors del moment a casa nostra amb moltes activitats i gratuïtes. El que va fer, va ser fantàstic i esperem que les coses que han funcionat fins ara, no espatllar-les.

T’ha donat algun consell?
En Paco Camarasa s’ha ofert a ajudar-me i em va dir un consell; que parli amb les editorials i mai amb els autors. Que sigui jo mateix i que posi il·lusió i entusiasme.

La nova edició es presenta amb moltes novetats
Vull un festival que no només interessi al públic de novel·la negra i fer una BCNegra que interessi a la gent que els agrada els llibres i la cultura.
Com a novetats tenim mirades al món del còmic amb una exposició de Jordi Bernet i una taula rodona sobre les adaptacions al còmic a més de la presentació de l’obra col·lectiva BCN Noir.
També hem programat un acte que m’agradaria que s’instaurés, una festa canalla per recuperar la mala fama dels autors.
Els alumnes d’una escola faran retrats robot però també gaudirem del concert de Dani Nel·lo.
Enguany, recuperem personatges com Tom Ripley o autors com Jean-Patrick Manchette.
Un festival on tindrem la sort de comptar amb Robert Polito, autor de la biografia ‘Arte salvaje’ sobre l’escriptor de Jim Thompson.

L’Assetjament serà un dels motors del festival
Un dels aspectes destacats és que cada any el festival tingui una temàtica. Aquest any hem triat l’assetjament amb el lema de ‘Gos petit mossega’ des del punt de vista de la víctima que s’aixeca i s’enfronta als poderosos.

BCNegra compta amb la presència de més de cent autors que com a novetat estaran allotjats en un mateix hotel.

Ha estat complicat aconseguir-ho, però per la meva experiència com a autor, m’havia adonat que si concentraves a tots els autors en un mateix lloc, es creava un ambient de col·laboració i era més familiar.
Jo vull aconseguir l’ambient familiar que poques vegades es dona en festivals de les grans ciutats. Sobretot que l’autor no pensi que va a l’oficina, fitxa, fa la xerrada i marxa.

El gran protagonista és James Ellroy, qui rebrà el premi Pepe Carvalho. Què en destacaries de la seva obra i del personatge
El personatge és suficientment extrem com perquè el coneguem o l’ubiquem. A mi m’agrada que sigui com és perquè els escriptors no és necessari que siguin persones educades, convencionals i moderades.
Un escriu perquè està ferit, i en James Ellroy, és un autor amb una personalitat quan escriu molt important.
Té un estil molt reconeixible i obsessiu. És dels autors que quan comences un llibre seu no pots parar de llegir-lo.
És molt ambiciós en el terreny estilístic i temàtic a més de destacar per ser un autor que inserta una vessant històrica a les seves novel·les negres, barrejant personatges històrics amb d’altres de ficció per recrear la història del seu país i de la seva ciutat.
Tu no pots demostrar periodísticament que una cosa va ser així, però amb la ficció ho pots fer. Amb les mentides pots arribar a la veritat i és això el que fa James Ellroy amb un estil brutal i sense pietat molt descarnat. És un dels grans autors nordamericans.

James Ellroy rebrà l’1 de febrer el premi Pepe Carvalho, BCNegra és un dels pocs festival que el premi fa referència a un personatge.
És un dels emblemes de la ciutat i un premi amb molt de prestigi, només cal observar la nòmina de guardonats on trobem a Andrea Camilleri, Donna Leon, Dennis Lehane o Michael Connelly.
Carvalho és Barcelona i dona molt prestigi a la ciutat, com també als autors que reben el premi.

Precisament ets ara el responsable de continuar amb les històries de Pepe Carvalho.
Encara estic escrivint i suposo que estarà a les llibreries a finals any .

Don Winslow,Andreu Martín, Lorenzo Silva, Louis Penny Leonardo Padura, ClaudiaPiñeiro també formen part de la llista d’autors del festival.
Qualsevol d’aquests noms podria ser el cap de cartell de qualsevol festival. Louise Penny és l’autora nordamericana del seu estil més important i aquesta serà la primera vegada que visiti Espanya. És una escriptora elegant i efectiva.

Claudia Piñeiro és una de les meves favorites i una autora que combina el que és popular amb la qualitat literària, tant si fa novel·la negra com si no.

Don Winslow és un clàssic en vida i no podrem entendre el narcotràfic i les màfies sense ell. Pel que a Leonardo Padura és un mestre de la novel·la negra en castellà.
Massimo Carlotto és un exponent destacat de la novel·la mediterrània influenciada per Carvalho.

Però també tindrem autors de la casa com Lluis Llort, Núria Cadenas o Guillem Frontera.
I sobretot apostes com Inés Plana, l’autor nigerià Leye Adenle i Joseph Knox.
És un festival que compta també amb noms no molt coneguts però que també són molt potents.

L’objectiu també  ha de ser el de poder descobrir nous autors
Un gènere o una literatura d’un país es regenera a mesura que conviuen els autors consolidats amb noves veus. Fer un festival amb només autors ja consolidats no té cap sentit.

En quina situació es troba el gènere negre. Pot arribar a morir d’èxit?
Penso que no, en el sentit que fa molts anys  que parlem sobre si es tracta d’una moda.
Si passen seixanta anys i baixa una mica, després direm que és com el canvi de fi de cicle amb el Barça, que sol utilitzar la premsa de Madrid.
És un gènere que està consolidat perquè en un moment determinat va mirar i va decidir explicar històries i no pensar en el que li passa a un mateix.
Es va comprometre amb el lector a explicar històries i va captar molt bé l’esperit dels temps de la televisió i les sèries. La violència com a espectacle i com manera d’explicar una societat.
L’estructura del thriller funciona molt bé i qualsevol novel·la, sigui negra o no, utilitza una estructura així.

Llavors, res de fi de cicle.
En absolut. Hi ha un circuit, lectors, festivals i escriptors. Aleshores té bona salut perquè ja fa temps que ja no és una moda.

La presó Model també serà un dels espais que acollirà actes de la BCNegra
Van tenir problemes per trobar un espai adequat i hagués estat interessant fer totes les activitats a la Model, però només hem pogut programar algunes.
Els cinemes Aribau, biblioteques, l’Auditori del Liceu i L’Institut Francès són els altres llocs on farem activitats.
Hem fet una BCNegra de set dies i apostem per concentrar moltes activitats el cap de setmana.

No ens podem oblidar de les rutes literàries dedicades a ‘La mala dona’ de Marc Pastor o ‘Tatuaje’ de Manuel Vázquez Montalbán.
Tenen molt èxit aquest tipus d’activitat i és una bona manera de descobrir llocs poc coneguts de la ciutat.

Per què hem d’anar a  BCNegra?
Vull que els lectors es mirin el programa i que gaudeixin de les activitats. Penso que és un programa fantàstic que té de tot, des de música, teatre, poesia, còmic, literatura, autors i espero que en gaudiu.

CONSULTA LES ACTIVITATS DEL FESTIVAL