Arriba ‘La quinta ola’ de Rick Yancey

Les invasions extraterrestres demanen protagonisme en la literatura juvenil,  després d’una època liderada per vampirs.

quinta ola RBA

El temps dirà si ‘La quinta ola’ es consolida com a nou fenomen editorial. De moment la trilogia  es traduirà a 24 idiomes i els drets cinematogràfics  ja s’han  venut a  grans empreses del sector com Sony, GK Films & Columbia Pictures.

Amb aquest primer lliurament, editat per Molino, de la que serà una trilogia, l’autor de La Quinta Ola, Rick Yancey ens situa en un futur post catastròfic, una nova distòpia, amb un tema tan recurrent com les invasions alienígenes i l’aniquilació de l’espècie humana, que lluita per la supervivència.

La novel·la ens presenta un planeta en el que el 97% de la població ha perdut la vida en 4 onades de destrucció successives provocades pels invasors, i a l’espera de la cinquena i encara desconeguda onada…

la-quinta-olaLa protagonista de ‘La quinta ola’ és Cassie, una adolescent que ha aconseguit sobreviure a la catàstrofe, i que ha perdut a tota la família, excepte al seu germà petit de cinc anys, Sammy.

Tots els seus esforços se centren en la supervivència i en aconseguir trobar i alliberar al seu germà, que ha sigut apartat d’ella per uns soldats. En un món en el que els alienígenes tenen aparença humana i manifesten una despietada crueltat, la única opció que té Cassie per sobreviure és la de continuar la seva lluita en solitari, sense refiar-se de cap ésser humà que trobi pel camí,….fins que coneix l’Evan Walker, un altre supervivent, que desperta en ella uns sentiments tan desconcertants com reals…

La història està escrita en primera persona per quatre narradors diferents. Dos protagonistes principals, Cassie i Zombie, un altre jove supervivent i lluitador, i dos de secundaris, Evan Walker, i Sammy, el germà petit. Això comporta una millor comprensió de la història des del punt de vista de cada personatge, que va encaixant  la història com si es tractés  d’un puzzle.

Un dels punts  que pot comportar un cert desconcert al lector és no saber qui és el narrador de cada capítol fins que endevinem pel context de qui és tracta. A l’inici de ‘La quinta ola’  també se succeeixen diversos flashbacks que ens expliquem com van ser les onades i el que van provocar.

La primera ola: se llevo a medio millón de personas. 
La segunda ola: dejó ese número en ridículo.
La tercera ola: tardó un poco más, doce semanas… dejó cuatro billones de muertes.La cuarta ola: No se puede confiar en que las personas sigan siendo personas.
¿La quinta ola? Nadie lo sabe. Pero está llegando.  

L’escriptor Rick Yancey aconsegueix mantenir la tensió i el ritme en gran part de la narració, i mantenir al lector constantment en dubte sobre qui es el bo o el dolent. Però en la història d’amor entre Cassie i Evan potser li sobren les escenes ensucrades, que fan la relació poc creïble.

L’escriptor també ens mostra  alguns diàlegs o monòlegs interns dels protagonistes que poden arribar a desvirtuar la història, que per altra banda és, en moltes ocasions, totalment predictible i amb un final en el que l’acció s’accelera a un ritme frenètic i desconcertant en relació a altres parts de la història més monòtones.

la quinta ola

La part de la invasió alienígena no està prou ben tractada en el guió narratiu, factor que podia haver estat determinant per donar-li un toc d’originalitat a la història, i que ens pot recordar  a un altre novel·la del mateix gènere.

La profunditat dels personatges també és un dels altres punts febles de la novel·la, especialment el d’Evan, que a part de la descripció exhaustiva dels seu  físic, no aconseguim conèixer prou bé, com per tenir una sòlida opinió de la seva importància en la trama.

‘La quinta ola’ és una novel·la que ens pot entretenir en major o menor grau, segons la nostra afició a la ciència ficció i les històries post apocalíptiques, però que no aporta cap guió original a aquest gènere literari i que en cap cas desperta en el lector la curiositat per voler continuar llegint el segon lliurament de la trilogia, per molt que hagi estat un supervendes o el màrketing l’hagi volgut situar com la novel·la juvenil de la temporada.

Article: Inma Ortega